Vuosi 2021 toi tullessaan jälleen uuden kirjasadon, ja kustantamoiden listoilta löytyi koko liuta nuorisolle suunnattua lukemista – sekä kuuntelemista, kuten äänikirjojen aikakaudella lienee tarpeellista tarkentaa. Mitä tämän jälleen normaalista poikkeavalta tuntuneen vuoden kirjajulkaisusta sitten kannattaisi nuorten poimia luettavaksi? Keräsimme yhteen muutamia ehdotuksia vuoden 2021 parhaiden nuorisokirjojen listaamme.

Maata jalkojen alle – Elizabeth Acevedo

Runoilija Elizabeth Acevedo ei ole kirjailijanakaan debytantti, mutta Maata jalkojen alle on vielä Runoilja X -esikoisteostaankin hienompi kokonaisuus. Kirjan pääosassa on kaksi tyttöä, jotka kohtaavat samanaikaisen tragedian. Salaisuudet ja eriarvoisuus ovat keskeisiä teemoja, ja käytetty runollinen kieli soljuu tarinaa luonnollisesti eteenpäin vieden. Tästä iso kiitos myös suomentaja Leena Ojalatvalle.

Unissamatkaaja – Suvi Nurmi

Kotimaisen nuortenkirjallisuuden taso pysyi ylhäällä myös vuoden 2021 julkaisujen myötä, mistä Suvi Nurmen Unissamatkaaja on hieno osoitus. Uuden niin kutsutun reaalifantasiasarjan käyntiin polkaiseva teos käsittelee kuolemaa ja erilaisuuden tunnetta, mutta kuitenkin fantasiatyylille uskollisella tavalla. Välillä sorrutaan ennalta-arvattavuuden ja kliseidenkin puolelle, mutta tarinankerronta on nautinnollista ja mikä tärkeintä, mielenkiinto pysyy yllä läpi koko teoksen.

Saakelin satanen – Mikko With

Mikko Within Saakelin satasessa hypätään nuoren pojan maailmaan pienelle paikkakunnalle, joka on fiktiivinen, mutta varmasti tuttu useimmille suomalaisille. Kirja onnistuu olemaan samalla sekä hersyvän hauska että aidosti piinaavan jännittävä. Kirjan sosiaalinen miljöö ja henkilöiden valinnat tuntuvat jääneet välillä vähän puolitiehen, mikä tosin osin lisää komediallisen puolen lähestyttävyyttä ja uskottavuutta. Juoni on omaperäinen, ja kirja on kielellisesti varmasti kohdeyleisön mieleen.

Silkkomaahan kadonneet – Joonas Riekkola

Mitään varsinaista pulaahan ei suomalaisesta nuorille suunnatusta tieteis- ja fantasiaosaston kirjallisuudesta ole, mutta mikäpä siinä, jos tuotokset ovat yhtä laadukkaita kuin Joonas Riekkolan Silkkomaahan kadonneet. Ympäristökatastrofi on kirjassa vahvasti läsnä – tai pikemminkin se on jo takana. Kadonneet vanhemmat ei ole ehkä omaperäisin lähtökohta, mutta jännittävä toiminnallinen samoilu imaisee kyllä nopeasti mukaansa, samaten kuin mystinen, samalla avoimelta ja suljetulta tuntuva miljöö. Nuoret aikuiset ja lukio-/amisikäiset saattavat olla jo hieman turhan vanhoja Riekkolan kirjalle, ehkäpä 9–14-vuotiaat voisivat olla ideaalilukijoita.

Tokion prinsessa – Emiko Jean

18-vuotias amerikanjapanilainen tyttö elää tavallista elämää, kun saa tietää olevansa Japanin tulevan keisarin tytär. Perinteikkään herkullinen lähtökohta kirjalle, joka vie ihastuttavalle matkalle japanilaiseen kulttuuriin. Kirja on erittäin uskottava juuri tämän päivän lukijan perspektiivistä, joskin toki välillä jotkin juonenkäänteet ovat melkoista hollywoodia. Prinsessapäiväkirjat on selkeä vertailukohta, mutta Emiko Jean onnistuu olemaan kirjallisen tyylinsä suhteen monipuolisempi.

Infinitum, Tähtien meri – Christopher Paolini

Christopher Paolinin uuden tieteissaagan ensimmäinen kirja luokitellaan nuortenkirjaksi, mutta Ilkka Rekiaron suomentamaa tekstiä lukee aivan mielellään moni varttuneempi lukijakin. Pelkän sci-fin äärellä ei kuitenkaan jumitella, sillä fantasian ja jopa vähän marvelmaisen maailman parissa sukkulointiakin sivuilla nähdään.

Hurme – Sini Helminen

Sini Helmisen Hurme ei sekään tyydy yhden genren vangiksi, sillä teoksessa fantasia, kauhu ja romantiikka kohtaavat toisensa urbaanissa nykymaailmassa, Helsingin kaduilla. Sateenkaariteemaa, Tinderiä, kummituksia, kissoja, fuksin arkea uudessa kaupungissa… välillä teemojen kanssa tulee vähän ähky, mutta loppujen lopuksi homma pysyy hyvin paketissa ja tuloksena on laadukasta kotimaista nuorten aikuisten kirjallisuutta.