Vinkkejä oman kirjan kirjoittamiseen

Emme tässä yhteydessä paneudu tiettyjen tekstityylien eri hienouksiin, kuten romaanien tai näytelmien henkilöhahmojen kehittelyyn. Pitäydymme neuvoissa, joita voi soveltaa tähdätessä myös tietokirjaan tai ylipäätään muun tyyppisiin kirjoihin kuin perinteiseen romaaniin.

Laadi suunnitelma ja aikataulu

Olipa unelmiesi kirja millainen tahansa, tarvitset suunnitelman, jonkinasteisen käsikirjoituksen teoksellesi. Kenelle kirjasi on suunnattu, mikä on sen yleisö? Vai onko sillä ylipäätään yleisöä – onko se vain itseäsi varten kirjoitettu, toisin sanoen tapa saada ajatukset pois mielestä ja paperille? Mitä tahdot kirjassasi tuoda esille? Missä järjestyksessä? Millainen on lukijan maailma ennen kirjan lukemisen aloittamista, ja millaisen tahdot sen olevan sen lukemisen jälkeen? Ainakin näihin kysymyksiin sinun on löydettävä vastaus ennen itse kirjoitusprosessin alkua.

Lisäksi sinulla tulisi olla ennen aloittamista mahdollisimman selkeä aikataulu. Ei ole katastrofi, jos et saa kirjaasi ja tekstiäsi valmiiksi tiettyyn päivämäärään mennessä (ellet sitten ole sopimussuhteessa kustantamon kanssa), mutta ajankäytön suunnittelu on myös harrastekirjoittajalle tärkeää. Aikaa kirjoittamiseen ei löydy, jos sitä ei järjestä. Ilman laadittua aikataulua kirjoittamisen lykkääminen ”seuraavalle päivälle” tai ”myöhempään ajankohtaan” on petollisen helppoa.

Kurssit ovat eduksi – ainakin aluksi

Moni taho järjestää erilaisia kirjoituskursseja. Kansalais- ja työväenopistot ovat yksi suosituimmista opetusta tarjoavista tahoista, mutta asteen ”vakavampaa” opetusta tarjoavat esimerkiksi Helsingissä toimiva Kriittinen korkeakoulu sekä Oriveden opisto. Kurssivalikoimissa on eri kestoisia kursseja alkaen yhdestä illasta tai viikonlopusta aina kokonaisen lukuvuoden kestäviin kursseihin.

Monille nämä ohjatut kurssit ovat hyödyksi. Ohjaajilla ja opettajilla on kokemusta kirjoittamisesta ja tekstien julkaisusta, samaten kurssit tarjoavat vertaistukea muilta oppilailta. Seurassa ja ohjauksessa kirjoittamisesta tulee monelle helpompaa ja oman ”kirjailijan äänen” löytäminen on helpompaa. Lisäksi muiden ihmisten ajatusten kuuntelu on aina parhaimmillaan silmiä avaavaa.

Kirjoituskurssit eivät ole kuitenkaan itsetarkoitus. Ne eivät automaattisesti tee sinusta hyvää kirjoittajaa, eivätkä ne kirjoita tekstiä puolestasi. Jossakin vaiheessa kurssishoppailu ei enää kannata eikä anna sinulle mitään uutta – kurssien jatkuvan kiertämisen sijaan on alettava itse kirjoitusprosessi. Kurssit voivat viedä pahimmillaan sinut kauemmas tästä prosessista.

Hanki palautetta

Palautetta voi saada muutoinkin kuin edellä mainituilta kursseilta. Paikkakunnallasi toimii todennäköisesti ainakin yksi kirjailija-/kirjoitusseura, josta pientä rahallista korvausta vastaan löytynee joku, joka voi käydä tekstisi läpi ja tarjota korjausehdotuksia. Tämä kannattaa tehdä kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun teksti alkaa olla lähellä ”valmista”. Lainausmerkit siksi, että teksti ei koskaan ole todella valmista – joskus siitä vain on pakko päästää irti.

Ennen kuin loppusuoran viimeinen tarkastus ammattilaisella tai vakavalla harrastajalla on ajankohtainen, tekstiä kannattaa kierrättää tutuilla. Heidän ei tarvitse olla läheisiä ystäviä, ja usein on parempi, jos he eivät sitä ole – ystävät eivät mielellään anna kritiikkiä. Kehuihin ei pidä siis liiaksi tuudittautua. Jos olet esimerkiksi lähimmän esimiehesi kanssa hyvissä väleissä, hän on esimerkki otollisesta palautteen antajasta, onhan hän (toivottavasti) tottunut antamaan palautetta työstäsi muutenkin!

Kirjan julkaisu ei välttämättä ole itseisarvo. Tuntematon ja (puoli-)ammattimainen palautteen antaja voi bongata kykysi, jos sinulla sellaisia on, ja suositella kustantajalle. Usein varsinkin ensimmäisen kirjan julkaisu tuntuu aivan yhtä hyvältä, oli se sitten omakustanne tai ”oikean” kustantamon julkaisema – tai vaikka se jäisi vain pöytälaatikkoon, kunhan se tulee kirjoitettua.

 
 

About the author

More posts by