why-you-should-readOnko sinulla tapana lukea säännöllisesti, vai tuppaako se jäämään muiden arjen kiireiden tai vaikkapa tietokoneella surffailun alle? Luetko ennemminkin paksuja romaaneja, sanomalehtiä vai lähinnä Twitter-päivityksiä kännykästä, erilaisia bonuskoodi-sivustoja tutkien tai vain myslipaketin tekstiä aamuisin? Mikäli tunnustat kuuluvasi niihin, jotka eivät ole tehneet lukemisesta itselleen säännöllistä harrastusta, saatat jäädä paitsi hyvin monesta merkittävästä edusta, joita lukeminen tarjoaa.

Lukeminen on kuin mielen kuntoilua

Lukiessasi annat aivoillesi hyvin erilaista treeniä kuin televisiota katsomalla tai radiota kuuntelemalla. Lukiessasi mitä hyvänsä tekstiä stimuloit aivojesi osia siten, että kannustat aivojasi ajattelemaan ja keskittymään. Onkin tutkimuksilla todistettu, että mieltä stimuloimalla voi hidastaa tai peräti estää muistisairauksien syntymistä tai kehittymistä peräti 32 prosentilla. Lukemisen ohella voi toki harrastaa muitakin aivojumppatoimintoja kuten palapelien ratkaisemista ja esimerkiksi shakin pelaamista.

Paljon lukevat ihmiset ovat valistuneempia

Kun ihminen lukee, kertyy hänen aivoihinsa valtavasti uutta tietoa, josta on luonnollisesti apua elämässä yleensäkin. Joskus sanotaankin, että vaikka ihminen voisikin menettää elämässään kaiken muun aina rahasta, omaisuudesta, perheenjäsenistä tai terveydestä alkaen, ei tietoa voi kukaan häneltä koskaan riistää pois. Lukemalla ihminen laajentaa myös sanavarastoaan merkittävästi. Ihmiset, jotka lukevat säännöllisesti, tietävät arviolta viidestä viiteentoista prosenttia enemmän sanoja kuin ihminen, joka ei lue. Lukeminen onkin siksi äärimmäisen tärkeää esimerkiksi lasten kohdalla, sillä paljon lukevilla lapsilla on käytössään huomattavasti suurempi sanavarasto muihin ikätovereihinsa nähden. Tämä puolestaan heijastuu selkeästi koulumenestyksessä.

Lukeminen vähentää stressiä

Vaikka työpaikalla, ihmissuhteissa tai muissa jokapäiväisissä tilanteissa joutuisikin kokemaan valtavasti stressiä, voi kirjan esiin ottamalla ja sen tarinan syöveriin uppoutumalla unohtaa kaikki arjen huolet hetkeksi täysin. Hyvin kirjoitettu teksti vie lukijan aivan toisenlaiseen todellisuuteen, antaen hänelle mahdollisuuden lepuuttaa mieltään ja antaen ajatusten karata jonnekin kauas. Eräskin tutkimus osoitti, että lukutuokio stressaavan ajan jälkeen vähensi stressin määrää noin 67 prosentilla. Kun nykyään olemme täysin teknologian orjia ja huomiomme kiinnittyy kymmeneen eri asiaan kerralla viiden minuutin aikana, ei sähköpostia, Facebookia ja Twitteriä tarkistava ja samalla ystävänsä kanssa keskusteleva ihminen pysty kunnolla keskittymään mihinkään. Kirjaa lukemalla kaikki lukijan huomio kuitenkin keskittyy tarinaan. Yhteen asiaan keskittyminen antaa aivoille mahdollisuuden levätä hetken.