reading-booksNykymaailmassa on lähes loputon määrä mahdollisuuksia valita erilaisia mielekkäitä harrastuksia. Lukeminen on yksi tuhansia ihmisiä kiehtovista harrastuksista, joka näyttää kuitenkin olevan viime aikoina vähenemään päin yhteiskunnassamme. Ihmiset ovat ehkä hektisessä arjessa aina vain kiireisempiä, jolloin lukemiselle ei juuri jää aikaa tai voimavaroja. Aikaa vievät nykyään yllättävän suuren määrän sosiaaliset mediat, jossa monet kommentit ja julkaisut vaativat käyttäjän alituista huomiota. Erään tutkimuksen mukaan ihminen käyttää länsimaissa keskimäärin kaksi tuntia sosiaalisessa mediassa vastaten kommentteihin ja viesteihin, ladatessaan kuviaan tai seuratessaan muita ihmisiä. Tuo tarkoittaa lähes kuuttakymmentä tuntia kuukaudessa! Muiden arjen työpaineiden ja perhevastuiden lisäksi ei ole siis ihme, ettei viihteelliselle lukemiselle jää yleensä aikaa.

Lukeminen kuitenkin kannattaa, koska sillä on tutkimusten mukaan moninaisia hyödyllisiä vaikutuksia. Eräs tutkimus selvitti, että aktiivisesti lukemista harrastavilla oli muita kehittyneempi keskittymiskyky ja muisti. Lapset ja nuoret, jotka lukevat, menestyvät tutkitusti paremmin koulutehtävissä ja ratkovat menestykkäämmin ongelmia ja monimutkaisia kirjallisia tehtäviä. Ihmisen lukukyky kasvaa ja nopeutuu mitä enemmän hän lukee, joten koukuttavien kirjojen läpilukeminen hyödyttää myös aivoja käsittelemään tietoa nopeasti. Lukeminen siis kehittää aivojamme huolimatta siitä, minkälaista materiaalia luemme.

Nykyajan medioissa, kuten television ohjelmissa, sarjoissa ja elokuvissa visuaalinen monimuotoisuus on häkellyttävää ja taidokasta, mutta se ei anna juurikaan varaa mielikuvien luomiseen ja luovuuden kehittämiseen. Kirjaa lukiessaan nimittäin henkilö aktiivisesti kuvittelee tapahtuman mielessään ja luo kuvailluille henkilöille kasvot ja tilanteille paikan, joka kehittää luovaa myönteistä ajattelua. Lukeminen on siitä johtuen myös yksi tehokas stressinhallintakeino, sillä aivot joutuvat tekemään mielekästä ajatustyötä keskittyessään lukemiseen, jolloin stressin aiheiden miettimiselle ei jää tilaa.

Tämän harrastuksen ylläpitäminen iltaisin ennen nukkumaanmenoa auttaa myös nukahtamiseen ja levollisen yöunen saamiseen. Myöhään illalla käytettävät elektroniset välineet, kuten kännykät aiheuttavat unettomuutta, sillä niistä suoraan silmiin heijastuvalla näytön valolla on tutkimusten mukaan ollut vaikutus unen huonoon laatuun ja univaikeuksiin. Aivomme reagoivat valoon olettaen, ettei ole aika nukkua, jolloin nukahtaminen luonnollisesti vaikeutuu. Mielenkiintoisen, muttei liian jännittävän tai pelottavan kirjan lukeminen sitä vastoin rauhoittaa mieltä saaden aikaan sen, että nukahtaminen on helpompaa ja unen laatu säilyy yön aikana parempana.

Lukeminen siis todellakin kannattaa, joten aloita jo tänään!