comics-historyOletko sarjakuvien ystävä? Haluaisitko tietää, missä ja miten sarjakuva kerrontamuotona on saanut alkunsa? Ei hätää, sillä tässä artikkelissa saat vastaukset juuri noihin kysymyksiin. Kerromme sarjakuvien historiasta ja kehityksestä taidemuodon alkuajoista nykypäivään saakka.

Sarjakuvan alkutaival

Sarjakuvamuotoinen kerronta on hyvin vanha kirjallisuuden muoto, eikä sille varsinaisesti voida määrittää selvää alkamisajankohtaa. Kuitenkin tiedetään, että jo keskiajalla valmistettiin seinävaatteita, joissa menneet tapahtumat esitettiin sarjakuvamuodossa. Nykymuotoinen sarjakuva syntyi 1800-luvun viimeisellä vuosikymmenellä, kun amerikkalaisissa sanomalehdissä alkoi ilmestyä sarjakuvia, kuten Richard Felton Outcaultin luoma The Yellow Kid.

1900-luvun alkupuolella sarjakuvien tuotannossa tapahtui selkeä käänne, kun sankarihahmot Tarzan ja Buck Rogers luotiin. Nämä uuden ajan sarjakuvasankarit piirrettiin aikaisempia sarjakuvia realistisemmiksi, ja aiemmin vallinneen komiikan sijaan pyrittiin seikailullisempaan kerrontaan. Eurooppalaisen sarjakuvataiteen keskeisimpiiin hahmoihin kuului belgialainen Tintti, joka aloitti seikkailunsa vuonna 1929. Muista tunnetuista hahmoista vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla syntyivät ainakin Teräsmies (1938) ja Batman (1939).

Nykymuotoinen sarjakuva

Japanissa tunnettu sarjakuvataiteen muotoon manga kehittyi nykyiseen muotoonsa toisen maailmansodan jälkeen. Yhdysvalloissa puolestaan suosiossa olivat tuolloin erityisesti erilaiset scifi-, rikos- ja kauhusarjakuvat. Näiden sarjakuvien tarinoista on myöhemmin tehty myös TV-sarjoja ja elokuvia. Tällöin heräsi myös huoli sarjakuvien soveltuvuudesta lapsille.

Eräänlainen sarjakuvan vallankumous tapahtui Yhdysvalloissa 1960-luvulla, kun sarjakuvissa alettiin käsitellä julkisuudessa kokonaan kiellettyjä, vähemmän viihteellisiä teemoja, kuten seksuaalisuutta. Tämä suuntaus vei sarjakuvan taiteenmuotona yhtä kauemmas lapsille ja nuorille suunnatusta viihteestä, mutta toisaalta nosti sitä taiteenlajina muiden ilmaisutapojen rinnalle.

Eurooppalaisen sarjakuvan erityispiirteet

Kuten monilla muillan taiteen osa-alueilla, myös sarjakuvataiteessa eurooppalainen taide eli pitkään amerikkalaisen varjossa. Nousua kuitenkin alkoi tapahtui maailmansotien jälkeen, kun vuosisadan alkupuoliskolla syntynyt belgialainen Tintti nousi kansainväliseen menestykseen. Tintin jälkeen eurooppalaista sarjakuvataidetta maailmalla tunnetuksi tekivät erityisesti Asterix, Lucky Luke ja Ahmed Ahne. Näissä sarjakuvissa yhdistyivät huumori ja jännitys, ja piirrokset olivat täynnä yksityiskohtia.

Eurooppalainen sarjakuva on kuitenkin muutakin kuin Asterixin kaltaista kevyttä jännitystä ja huumoria. Aikuisempaan suuntaan sarjakuvaa on vienyt esimerkiksi Hugo Pratt, jonka luomat Corto Maltese -sarjakuvat toivat eurooppalaiseen sarjakuvaankin lisää seksuaalista väriä ja väkivaltaa.