Hevoset ovat kulkeneet ihmisten rinnalla jo kauan ennen historiankirjoituksen syntyä, joten ei ole ihme, että nämä jalot nelijalkaiset ystävämme ovat löytäneet tiensä myös kirjallisuuteen. Seuraavassa käyn läpi muutamia mielenkiintoisia kirjasuosituksia kaikille hevosten ystäville – kaikissa hevoset ovat merkittävässä roolissa.

Hevosilla on tietenkin myös kisailtu jo vuosisatojen ajan, ja samalla niiden menestymisestä on myös lyöty vetoa. Uusi tuttavuus tällä saralla on mielenkiintoinen RaceBook.com-sivusto, joka tarjoaa mukavaa ajanvietettä lukutaukojen välillä. Bonus ja bonuskoodi RaceBook.com -sivustolle antaa hieman ekstraa, mikäli tahdot lukuhetkien lomassa pistää jokusen euron vaikkapa suosikkiravihevosellesi.

Uljas Musta

Uljas Musta eli Black Beauty on yksi hevosaiheisen kirjallisuuden klassikoista. Tämä Anna Sewellin vuonna 1877 julkaistu romaani on mielenkiintoinen, sillä siinä kertojana on elämänsä vaiheita läpikäyvä hevonen. Kirjasta on tehty vuosien varrella useita TV- ja elokuvasovituksia.

Uljas Musta on erikielisinä käännöksinään yksi maailmanhistorian myydyimmistä kirjoista – yli 50 miljoonaa myytyä kappaletta. Kirjan yksi läpikantavista teemoista on eläinten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta puhuminen – mikä ei vielä 1800-luvulla ollut missään tapauksessa itsestäänselvä näkökulma. Kertojaminä alkaa kertoa elämästään lapsuuden huolettomista päivistä, siirtyy kertomaan vaikeasta työstä Lontoon katujen taksivaunun vetojuhtana ja päättyy mukaviin eläkepäiviin maaseudulla. Empatia eläimiä kohtaan välittyy lämpimällä tavalla. Uljas Musta on lapsille suunnattu, mutta aikuinenkin lukija voi saada klassikkoteoksesta paljon irti.

Musta orhi

Musta orhi eli The Black Stallion on Walter Farleyn käsialaa. Kirja julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1941, ja myös siitä on tehty kuulu Carroll Ballardin ohjaama elokuvaversio. Kirjan keskiössä on pojan ja hevosen välinen ystävyys. Ihmisen tulee voittaa puolivillin eläimen luottamuus voidakseen saavuttaa jotakin unohtumatonta. Nykylukijan silmiin Mustan orhin kerronta voi tuntua aavistuksen naiivilta. Farley on kirjoittanut kokonaisen sarjan Musta-nimisen hevosen seikkailuista, ja yhä uudet lukijapolvet ovat löytäneet tiensä Farleyn kirjojen pariin.

Tuulen kuningas

Tuulen kuningas eli King of the Wind on Marguerite Henryn käsialaa oleva romaani, joka näki päivänvalon vuonna 1948. Suomenkielinen laitos julkaistiin 15 vuotta myöhemmin. Kirja alkaa Marokosta, jossa nuori poika Agba ystävystyy Sham-nimisen hevosen kanssa. Agba ja Sham joutuvat kuitenkin kohtaamaan suoranaista syrjintää, mutta jälleen kerraan ihmisen ja hevosen ystävyys auttaa voittamaan haasteet. Ajoittain Tuulen kuningas tuntuu varsin synkältä, eikä sitä ehkä voi suositella kaikkein nuorimmille lukijoille.

Don Quijote

Yksi maailmankirjallisuuden suurimmista klassikoista, Miguel de Cervantesin Don Quijote, ei ole varsinainen hevoskirja. Siinä kuitenkin on yksi kirjallisuuden tunnetuimmista hevosista, Rocinante. Rocinante ei ole mikään mutkaton tai sankarillinen hevonen – oikeastaan kyseessä on varsin kamala hevonen. Don Quijotea voi kuitenkin varauksetta suositella kaikille hevosten ystäville, ja oikeastaan kaikille hyvän kirjallisuuden ystäville. Ottaen huomioon, että kyseessä on jo 1600-luvulla julkaistu klassikko, on kirja kestänyt aikaa erittäin hyvin. Kyseessä on eräänlainen arkkityyppinen tarina, joka kertoo paljon inhimillisyydestä, suuruuden tavoittelusta ja sen naurettavista piirteistä.

Taru Sormusten Herrasta

J.R.R. Tolkienin fantasiatrilogiassa hevoset ovat keskeisessä roolissa. Keski-Maan fantasiamaailmassa ei liikuta moottoroiduilla menopeleillä: hevoset ovat haltioiden, ihmisten ja tietenkin myös hobbittien tärkeimpiä tovereita. Kirjasarjan näkyvin hevonen on Hallavaharja eli Shadowfax, jolla Gandalf ja Peregrin ratsastavat Rohanista Minas Tirithiin. Hallavaharjan ohella Sormusten Herrassa on toki muitakin merkittäviä hevosia, kuten Tom Bombadilin Möykky-poni. Tolkien suhtautuu hevosiin suurella kunnioituksella, mikä osaltaan selittää fantasiasarjan suurta suosiota hevosharrastajien parissa.